Zoveel vezels heb je nodig

Ze zorgen voor een goede spijsvertering. Dat heb je vast wel eens gehoord, wanneer het over vezels gaat. Maar wat doen ze dan precies en hoeveel heb je nodig? 

Om uit te kunnen legen wat vezels doen en hoe ze werken, wil ik je eerst graag vertellen wat vezels zijn.
Vezels zijn stoffen uit planten. Ze zitten onder andere in groente, fruit en brood. Je maag-darmkanaal kan vezels niet verteren. Ze komen in je dikke darm terecht. Daar zorgen ze ervoor dat je darm goed werkt (Voedingscentrum, 2019).

Vezels stimuleren de darmbeweging en houden de ontlasting soepel en zacht. Dit kan dus voorkomen dat je verstopt raakt. Wel is het belangrijk om voldoende te drinken, omdat vezels veel vocht opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting.  
Nog een voordeel van vezels is, dat ze ervoor zorgen dat je lekker lang vol zit. Je hebt dus minder trek tussendoor. 

Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen. Het advies is dan ook om elke dag voldoende vezels te eten.

Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de leeftijd. Bekijk in het onderstaande overzicht hoeveel jij nodig hebt: 

vezelsjpg

Een volwassen vrouw heeft per dag 30 gram vezels nodig en een volwassen man heeft per dag 40 gram vezels nodig.

Om voldoende vezels binnen te krijgen, is het belangrijk om elke dag minimaal 250 gram groente, twee porties fruit, volkorenbrood/vezelrijke ontbijtgranen en aardappelen/volkoren pasta of zilvervliesrijst te eten.
Peulvruchten bevatten ook relatief veel vezels, dus probeer deze ook minstens 1 keer per week te eten!  In het boekje Vezels van het Voedingscentrum, staat een handig vezeltabel die jou kan helpen om te bepalen of je voldoende vezels binnen krijgt. 

Is jouw eigen ontlastingspatroon helemaal in orde, maar heb je een zoon of dochter met poepproblemen? Dan wil ik je dit boekje aanraden om samen te lezen: Joep moet poepen. Als je op de afbeelding klikt, kom je direct bij het boekje.

Joetmoetpoepenjpg

Blijft het poepprobleem aanhouden? Dan kan je altijd met mij een afspraak in plannen, zodat we kunnen kijken hoe we het voedingspatroon kunnen optimaliseren, zodat ook jouw zoon of dochter een goed ontlastingspatroon krijgt.