Zo wordt etiket lezen kinderspel!

Het liefst eet je zo gezond en gevarieerd mogelijk. Maar hoe maak je een gezonde keuze?
In de schappen van de supermarkten staan namelijk duizenden producten, waardoor een gezonde keuze maken best lastig kan zijn.

Want kies je voor een product met extra vitamine C of waar veel fruit op de voorkant staat afgebeeld? Hou in gedachten voor als je een etiket gaat lezen, als er iets uit gaat dan komt er ook iets in.

De meest eenvoudige stap om te kijken wat er in een product zit, is om de ingrediëntenlijst te bekijken. De voedingsstof die als eerste wordt genoemd, daarvan zit het meeste in een product.
Bijv.  op de eerste afbeelding zie je een magere kwark vanille smaak. Het eerste ingrediënt is magere kwark en het tweede ingrediënt is suiker. 


etiket lezen jpg

Soms staat op de verpakking 'met kersen-aroma' of 'met kersensmaak'. Dit betekent niet dat er ook echte kersen inzitten. Meestal is er gebruik gemaakt van geur- kleur- en smaakstoffen, meestal synthetisch (uit de fabriek). Dat gebeurt niet alleen bij producten met kersen, maar ook met andere vruchten zoals aardbeien, bananen en perzik. .

Als je weet waar je op moet letten, kennen voedingsmiddelen geen geheimen meer. Je weet dan wat er inzit en wat waar is van de kreten die op de verpakking staan. Fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes maken een product aantrekkelijk, waardoor het beter verkoopt. Maar ze kunnen je wel op het verkeerde been zetten. Laat je niet foppen en wapen je jezelf tegen trucjes op de verpakking (Voedingscentrum, 2019).

Wat weet jij van het etiket? Start de test
https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/etiketten-lezen/laat-je-niet-foppen-door-de-verpakking/wat-weet-jij-van-het-etiket.aspx IMG_20190114_152149203jpg