Weet jij hoe hoog jouw suikerinname is?

Deze week is de Nationale Suiker Challenge van het DiabetesFonds. Toen ik vanmiddag het werkboek zat te lezen, kwam ik uit op het artikel over feiten & cijfers van suikerinname onder kinderen.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat kinderen van 9 tot 18 jaar oud gemiddeld 94 gram fruit per dag eten, terwijl het advies op 200 gram per dag ligt. Ook komt in dat onderzoek naar voren dat kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud gemiddeld 31 kilo suiker binnenkrijgen.

Kinderen kunnen ook teveel suikers binnen krijgen door ‘gezonde producten’. Soms zijn er veel suikers verstopt in ogenschijnlijke gezonde zuiveltoetjes, sappen of wat dacht je van ontbijtgranen voor kinderen?

Bij tieners zie je vaak dat de suikerinname te hoog ligt door het halen van frisdranken/energiedranken of andere snacks in de pauze.

Wat ik je als tip wil meegeven is, maak het inzichtelijk!
Wat kan helpen om de suikerinname te verminderen, is door de hoeveel suiker inzichtelijk te maken. Ga samen kijken wat jullie al weten over suiker. Kijk dan ook gelijk met wat suikers met je doet en hoeveel suiker er in producten zitten die jullie regelmatig eten en drinken.

Op de verpakking kan je vinden hoeveel suiker er in een product zit.
Let op: kijk naar de hoeveelheid suiker per portie: Deel het aantal gram suiker per portie door 4 gram.

Om je te helpen met het berekenen , kan je hier het gratis opdrachtenblad downloaden.

Hoeveel suikerklontjes mag je per dag? (Diabetesfonds 2020)

Een volwassen vrouw mag volgens het WHO-advies per dag 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Een man mag iets meer, namelijk 15 suikerklontjes. Dit omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat 10% van de dagelijkse energiebehoefte uit vrije suikers mag bestaan.
Een kind in de leeftijdscategorie 9 tot en met 12 jaar mag op basis van dit advies dus ongeveer 51 gram aan vrije suikers per dag. Dit zijn bijna 13 suikerklontjes. Kinderen in de leeftijdscategorie 4 tot 8 jaar hebben een lagere energiebehoefte: zo’n 1400 kcal per dag. Dit komt neer op ongeveer 35 gram vrije suiker: bijna 9 suikerklontjes.

Succes met het inzichtelijk maken van je suikerinname!