Wat te eten bij nachtdiensten?

Wat te eten bij nachtdiensten? 

Nachtdiensten zorgen voor ontregeling van het lichaam, maar ook werken in vroege of late diensten kunnen dit ritme ontregelen. Dit komt doordat het lichaam in de avonduren tot rust komt, het bereidt zich in principe voor om te gaan slapen, waardoor de voeding minder goed wordt verteerd. 
Je ziet vaak wanneer iemand wisseldiensten draait, dat ze overdag last hebben van hun maag en/of darmen. Klachten waar je dan aan kunt denken zijn: opgeblazen gevoel, misselijkheid, zuurbranden, krampen, diarree of juist obstipatie. 

De onderstaande richtlijnen kunnen wellicht helpen om bovenstaande klachten te voorkomen:
Bron (StAZ, 2013):

  • Eet niet te veel. Het spijsverteringsstelsel staat op een laag pitje en grote hoeveelheden voedsel kunnen de maag en de darmen te veel belasten wat klachten en vermoeidheid kan veroorzaken.
  • Stop met snoepen en snacken! Laat de chocolade, de roze koeken, de M&M’s, het gebak en andere zoetigheden voor wat ze zijn. De grote hoeveelheid suikers zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel als een jojo op en neer gaat, met uiteindelijk een grotere vermoeidheid tot gevolg.
  • Eet niet te vet. Het lichaam is ’s nachts nauwelijks in staat om vet te verteren en dus om te zetten in energie. Het kost alleen maar energie en werkt vermoeidheid in de hand.

Tijdens nachtdiensten wordt het volgende schema geadviseerd:

  • Het avondeten om circa 18.00 uur is de eerste echte maaltijd. Denk aan een flinke portie groente, een stuk vlees, vis of vleesvervanging, aardappelen, zilvervliesrijst of volkorenpasta;
  • Om circa 23.00 uur wordt een late nicht snack aanbevolen, zoals een schaaltje kwark met fruit;
  • Om circa 01.30 uur een midnight meal, bijvoorbeeld een kop soep met een paar volkoren boterhammen;
  • Om circa 5.00 uur een early morning snack tegen de dip in laatste uurtjes. Denk aan een mueslibol, fruit, yoghurt of een krentenbol;
  • Om circa 7.30 uur een licht ontbijt: een schaaltje yoghurt met muesli, een boterham met pindakaas, een geroosterde boterham. Dit is belangrijk voor een goede slaap na de nachtdienst. Als het ontbijt te zwaar is, dan word je te snel weer wakker.
Het blijft lastig om een gebalanceerd voedingspatroon tijdens de nacht te vinden. De bovenstaande tips zullen ook zeker niet voor iedereen werken. Wil je samen kijken wat voor jou werkt? Neem dan contact op via het contactformulier.