Samen tegen voedselverspilling, hoe werkt het het met de houdbaarheid datum?
Samen tegen voedselverspilling, hoe werkt het het met de houdbaarheid datum?
Dat er twee soorten houdbaarheidsdatums zijn wist je misschien al, maar weet je ook precies wat het verschil er tussen is?
Ik leg het even kort uit. Je hebt dus TWEE houdbaarheidsdatums:
1) Ten minste houdbaar tot datum (THT)
2) Te gebruiken tot datum (TGT)
1) THT
Dit staat voor ten minste houdbaar tot. De THT vind je op voedingsmiddelen die niet snel zullen bederven. Na deze datum, kan wel de smaak, geur of kleur achteruit gaan, maar vaak kan je het nog wel gewoon eten! De THT garandeert een smaakvol product tot deze datum.
Ongekoelde producten met de THT datum:
Denk hierbij aan koffie, snoep, koek etc. Deze producten kunnen nog prima worden gegeten na de THT datum. Zelf kan je goed beoordelen door eraan te ruiken of te proeven of het product nog goed is.
Gekoelde producten met de THT datum:
Denk hierbij aan melk, yoghurt, toetjes, kaas etc.
Door te kijken, ruiken en proeven kun je zelf beoordelen of je een product nog kunt eten na de THT-datum
De TGT datum vind je op producten die je maar kort kunt bewaren, denk hierbij aan vis, voorgesneden groente, verse maaltijden, smoothies, verse sappen etc.
De TGT datum geeft aan dat dit de laatste dag is waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers gaan groeien. Dit kan je vaak niet zien of ruiken, maar je kunt er wel ziek van worden. TIP: door deze producten in te vriezen kan je de houdbaarheid na de TGT datum wel verlengen.