Pindakaas een goede, gezonde keuze of toch niet?

Pindakaas is populair! En dat is natuurlijk niets voor niets want het is heerlijk en dan ook het favoriete beleg van veel mensen.

“Ook vindt mijn oudste zoon dit erg lekker beleg. Maar je hoort zoveel verhalen over pindakaas. Is dit een goede keuze voor beleg?”

Pindakaas bevat veel gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder heel veel mensen. Eigenlijk bevat het de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar aan veel pindakaas soorten is zout en suiker toegevoegd. Dat is dan weer een minder gezonde keuze. Kies je voor een 100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegde suiker en zout dan is het een gezond broodbeleg.

Inmiddels is in iedere supermarkt wel een 100% pindakaas te vinden. Maar hoe herken je deze?

Op de voorkant van de pot staat: 100% pindakaas.
En bij de ingrediënten staat: 100% PINDA

Bij andere pindakaas soorten die niet 100% zijn, zie je dit soort ingrediënten staan:

86% PINDA'S, zonnebloemolie, geheel gehard palmvet, zout
OF
PINDA 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout

Zie jij het verschil? Best wel een groot verschil hé?

Zelf eet ik ook vaak PINDAKAAS en ik heb meestal de 100% pindakaas van de Albert Heijn in huis.

Ben jij net zo gek op Pindakaas? Dan zijn deze combinaties zeker een aanrader! Weer eens wat anders dan een standaard broodje pindakaas.

  • Pindakaas en appel

  • Pindakaas en banaan

  • Pindakaas en blauwe bessen

  • Pindakaas en sambal

  • Pindakaas en komkommer (+ sambal)

  • Pindakaas met geraspte wortel

En wist jij dat pinda’s eigenlijk geen noten zijn maar peulvruchten? 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende!

Liefs, Dominique
Kinderdiëtist


Alles over vingerlikkende gezonde voeding? Volg @dietistdominique op Instagram.


Ontwerp zonder titel 24png