Mijn kind LUST ECHT ECHT ECHT GEEN BRUIN BROOD

“ Ik heb inmiddels echt alle soorten bruin brood uitgeprobeerd. Het bruine brood van de bakker, de Albert Heijn, de Plus, de markt. Brood met zaden en pitten, brood zonder iets erin of erop. Lichtbruin tijgerbrood echt alle soorten. Ik weet namelijk dat dat bruin brood beter, omdat het meer goede voedingsstoffen bevat. Maar mijn kind lust het echt niet!’’

Dit hoor ik vaak van ouders in mijn praktijk en vervolgens krijg ik vaak de vraag of vezelrijk wit brood een goed alternatief is.

Wat is vezelrijk wit brood eigenlijk?

Zoals de naam al aangeeft is het wit brood, waaraan extra voedingsvezels zijn toegevoegd. De hoeveelheid is vergelijkbaar met het vezelgehalte van bruin- of volkorenbrood.
Vezels in brood 1png
Door de toevoeging van kleurloze voedingsvezels aan het bloem, kan het witte brood vezelrijk worden gemaakt, zonder dat de kleur veranderd. Hiervoor wordt inuline (soort voedingsvezel) gebruikt, die van nature voorkomt in de wortels van planten. Daarnaast wordt aan vezelrijk wit brood ook vitamines en mineralen toegevoegd die ook in volkorenbrood zitten.

De totale hoeveelheid vezels in het verrijkte brood is dus vergelijkbaar met de hoeveelheid in volkorenbrood. Ook het gehalte aan vitamine B1, vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur, ijzer en/of zink is ook vergelijkbaar.

Klinkt als een goede vervanger toch? 

Vezelrijk wit brood heeft de voorkeur boven normaal wit brood, maar is geen volwaardige vervanger van bruin- of volkorenbrood.

Dit komt doordat het soort voedingsvezels in volkorenbrood anders is, dan die wordt toegevoegd aan het verrijkte brood.
In het verrijkte brood is ook niet de gehele graankorrel verwerkt.

Juist het verwerken van de gehele graankorrel zorgt ervoor dat volkorenbrood meer voordelen heeft voor je gezondheid boven het verrijkte witte brood. De gehele graankorrel bevat meer vezels, vitamines en mineralen.

Nu ben ik benieuwd! 

Wat geef jij aan je zoon/dochter als hij/zij geen bruin brood wilt eten?