Kan je stress verminderen door gezond eten?

Wist je dat het natuurlijke mechanisme in je lichaam ervoor zorgt dat wanneer je gestrest bent, dat je minder eet? Nu weet ik vanuit de praktijk dat dit niet voor iedereen zo is. Ik zie ook dat er juist in stressvolle situaties vaak meer naar suiker en vetrijk eten wordt gegrepen. 
Terwijl deze voedingsmiddelen er juist voor zorgen dat je minder energie hebt en juist minder goed met stress om kan gaan. Dus kan je stress verminderen door gezond te eten?

Weinig tijd, weinig energie en een gestresst gevoel kan ervoor zorgen dat je naar snel en ongezond eten grijpt. Het stresshormoon cortisol zorgt er namelijk voor dat je meer naar vet/zout/zout eten verlangt. Maar juist met gezond eten krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om je immuunsysteeem te versterken. Daarnaast heeft vezelrijk eten (volkoren pasta, noten, groente, fruit) een stressreducerend effect. 

Als je gestrest bent heb je vaak ook minder energie en dan wil je geen voeding nemen waar je nog moeier van wordt toch?  Van suikerrijke voeding word je dat namelijk wel. Suikerrijk eten (denk even aan een mars) zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, maar ook weer daalt. 
Je krijgt dus een korte energieboost en daarna kak je weer in. 


Probeer daarom juist als je gestrest bent gezond te eten. Kies dus voor vezelrijk eten, eet gevarieerd, drink voldoende en blijft natuurlijk ook bewegen! 

cookie-1803882_1280jpg