Jij bent de baas, jij bepaalt

Dagelijks maken we zo ontzettend veel keuzes over eten: hoeveel boterhammen neem ik mee naar het werk? Neem ik koffie of thee? Neem ik nu al een stuk fruit of straks? Wat ga ik vanavond koken? Een paar van deze keuzes maak je bewust. De rest van alle beslissingen die je op een dag maakt, gaan automatisch.

Daarom is het zo belangrijk dat je bewust wordt van je gewoontes. En als je eenmaal weet wat ze zijn, kan je gaan kijken wat er moet worden veranderd om bijvoorbeeld die paar kilo’s kwijt te raken of om een betere conditie te krijgen.

Als je een paar weken bezig bent met je nieuwe gewoontes, zal je merken dat je er na loop van tijd minder mee bezig hoeft te zijn. Ook deze gewoontes ga je onbewust doen. Bijvoorbeeld je hebt je voorgenomen om elke lunchpauze 30 minuten te gaan wandelen. Na een tijdje denk je hier niet meer over na en ga je dit vanzelf doen. Nu is dit allemaal wel makkelijker gezegd dan gedaan.

What the Hell??

Psychologen noemen de reactie wanneer je buiten je boekje bent gegaan en alle teugels hebt laten vieren als je bezig bent met een dieet het What the Hell effect. Waarom deze naam? Het is namelijk niet logisch, om alle teugels te laten vieren na die ene zak chips. Want als je na de zak chips weer een gewone maaltijd had genomen, dan had je veel minder calorieën binnen gekregen. Natuurlijk begint het veranderen van gewoontes met willen.

Maar alleen willen is niet voldoende. Is dan alleen wilskracht voldoende? Nee ook is dit niet de beste oplossing. Naarmate de weken vorderen wordt het lastig om niet toe te geven aan impulsen. Het is een combinatie van willen en wilskracht. De positieve effecten van gezonde voeding zijn namelijk niet meteen merkbaar. Dus hou vol!

Jij bent de baas, jij bepaalt

Wil je begeleiding om met jouw struikelblokken aan de slag te gaan? 
Plan dan snel een afspraak in via ; info@dietistdominique.nl of 0657326771

Bron: Het nieuwe eten, Voedingscentrum

breakfast-690128_1920jpg