Internationale dag van slaap

Vandaag wil ik het met jullie tijdens de internationale dag van slaap hebben over het belang van een goede nachtrust als je wilt afvallen. 

Slaap is vaak een factor die wordt vergeten. Maar het is wel een essentiële factor voor als je wilt afvallen.  Maar waarom?

Een goede nachtrust is sowieso belangrijk voor je gezondheid. Slaap beïnvloed de productie van verschillende hormonen. 
De hormonen die het hongergevoel regelen zijn leptine en ghreline

Leptine helpt het hongergevoel te onderdrukken en wordt door je vetcellen geproduceerd. Wanneer je slecht hebt geslapen, dan daalt de productie van leptine. 

Ghreline doet juist het tegenovergestelde. Dit hormoon stimuleert juist je hongergevoel. 
Wanneer je slecht slaapt, stijgt de productie van ghreline. 

Conclusie: je hebt de hele dag door veel meer honger. 

Ook wordt het effect van ghreline versterkt door de aanmaak van het hormoon cortisol. Dit hormoon ken je misschien wel als het stresshormoon. Je bruin wordt vervolgens gestimuleerd om extra te eten. 

Cortisol werkt ook de productie van het groeihormoon tegen. Dit hormoon zorgt er juist voor dat je spieren kunnen groeien. Wanneer je slecht slaapt, verloopt het herstel van je spieren minder goed en kunnen je spieren niet goed groeien. Niet handig dus, als je veel traint en spiermassa wilt opbouwen. 

Nog een nadeel van slecht slapen is dat je minder gevoelig bent voor insuline. Als gevolg dat het lichaam suikers minder goed kan omzetten en het als extra vet wordt opgeslagen. 

Heb je trouwens ook gemerkt, wanneer je moe bent dat het dan lastiger is om verstandige keuzes te maken? Dat je toch voor makkelijker en ongezonder eten kiest? 

Duidelijk is dus dat slaap ook een hele belangrijke factor is. Bij een goede nachtrust heb je minder honger, sla je minder vet op, gaat het spiermassa opbouwen makkelijker en je hebt vaak een beter humeur.