Hoeveel zout mag mijn kind per dag?

Is het echt zo belangrijk om ook op de zoutinname bij kinderen te letten?

Ja dit is belangrijk, omdat teveel natrium voor kinderen ongezond is.


Natrium is een onderdeel van zout. Voordat ik verder uitleg waar je op kunt letten, wil ik eerst even uitleggen wat natrium in ons lichaam doet.

Zoals hier boven al staat: natrium is een onderdeel van zout. Natrium is namelijk een mineraal wat in zout zit. Elke 2,5 gram keukenzout bevat 1 gram natrium.

Functie natrium: 
Natrium heeft een belangrijk functie in het lichaam. Het regelt namelijk de vochtbalans in het lichaam en is nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen.
Teveel aan natrium is ongezond, doordat het slecht is voor de nieren van jonge kinderen. De nieren bij jonge kinderen kunnen grote hoeveelheden natrium nog niet goed verwerken. Wanneer het lichaam dan langere tijd teveel natrium binnen krijgt, dan moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine weer uit te scheiden. Hierdoor kunnen nieren beschadigen.

Daarnaast kan teveel zout als ze ouders worden de kans op ziektes verhogen, zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en dus nierziekten zoals hierboven staat uitgelegd.  

Oké nu weet je dat het belangrijk is om erop te letten, maar waar zit het zout dan allemaal in en hoeveel mag jouw kind per dag?

We krijgen elke dag al ontzettend veel zout binnen met gewoon wat we eten en drinken. In heel producten is dus zout toegevoegd, daarnaast voegen we vaak zelf ook nog zout aan de warme maaltijd toe.

Het advies is om bij kinderen geen extra zout toe te voegen aan het eten en geen producten te geven die van zichzelf al ontzettend veel zout bevatten.


Waarschijnlijk weet je al dat kaas veel zout bevat en dat daarom het advies er is om kinderen onder de 4 jaar geen kaas te geven. Ook vleeswaren bevatten vaak veel zout. Maar niet alleen met de kaas en vleeswaren krijgen ze veel zout binnen ook met brood zelf loopt de hoeveelheid al flink op.

Andere producten die veel zout bevatten: chips, toastjes, kant en klare maaltijden, kant en klare pizza, kant en klare soepen, bewerkt vlees (zoals worst of runde vinken). Ook in producten waar je het minder snel van verwacht zit een hoop zout: zoals in koekjes en gebak.  

Hoeveel zout mag je kind per dag binnen krijgen?

Hiervoor is een richtlijn opgesteld (bron, Voedingscentrum) :


Maximale hoeveelheid zout per dag in grammen:

Leeftijd

Max. hoeveelheid zout per dag

Max. hoeveelheid natrium per dag

0 tot 6 maanden

Minder dan 1 gram

Minder dan 0,4 gram

7 tot 12 maanden

1 gram

0,4 gram

1 tot 3

jaar

3 gram

1,2 gram

4 tot 6

jaar

4 gram

1,6 gram

7 tot 10 jaar

5 gram

2 gram

ouder dan 10 jaar

6 gram

2,4 gram


Voorbeelden: 
1 kop tomatensoep bevat 2,1 gram zout.
1frikandel 1,90 gram.
1 plak salami  0,40 gram.
1volkoren boterham 0,37 gram.
1 plak kaas 0,34 gram.
1 pizza (350 gram) 3,4 gram.


Zit er nog een verschil in soorten zouten?
Inmiddels zijn er in de supermarkt ook allerlei soorten zouten te vinden naast gewoon de standaard zout. Zo heb je het Himalaya zout, zwart Hawaiiaans zout, tafelzout, zeezout etc.

De verschillende soorten zout bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid natrium. Het ene zout is wel wat meer gezuiverd dan het andere zout, maar voor het natrium gehalte maakt dat dus niet zoveel uit.

Wat ook nog wel belangrijk om te weten is dat aan Nederlands keukenzout jodium is toegevoegd (o.a. belangrijk voor de groei en de schildklier) en aan zeezout, hawaiiaans zout etc. niet is toegevoegd.


Nog even wat praktische tips en adviezen voor aanpassingen in de voeding:

Dit zijn zoutarme opties voor beleg:
- Hüttenkäse of zuivelspread. (Beide lekker in combinatie met plakjes aardbei)
- Groetenspread (bijv. Mister Kitchen's Veggie-spread tomaat courgette of Maza Esfenaj)
- 100% pindakaas of notenpasta
- Ei
- Vis (bijv. tonijn)
- Fruit of groente (geprakte banaan, geprakte avocado, geprakte blauwe bessen etc.)

Voor tussendoortjes kan je denken aan:
- Stukje fruit
- Rauwkost
- Rijstwafel zonder zout (bij. Rijstwafels meergranen)
- Popcorn zonder zout (lekker ook voor in het weekend)
- Ongezouten noten