Hoeveel koken
Hoeveel moet ik nu precies koken?
Het kan lastig inschatten zijn hoeveel ongekookte rijst/pasta/macaroni je nu nodig hebt voor een goede gekookte portie.
Tijdens het koken kan je gebruik maken van een keukenweegschaal en eventueel ook van het eetmaatje van het Voedingscentrum.
Het eetmaatje krijg je bij het intakegesprek in de praktijk gratis mee.
Loop je niet onder begeleiding, maar wil je wel graag een eetmaatje? Deze kan je bestellen bij het Voedingscentrum.
Maar zonder keukenweegschaal/eetmaatje kan het natuurlijk ook.
Met deze hoeveelheden kan je dan rekening houden:
Hoeveelheden volwassenen 19-50 jaar:Aardappelen
Gekookt: 4-5 middel grote aardappelen
Ongekookt: 280-350 gram
Rijst/couscous
* 1 afgestreken lepel rijst = 15 gram
Gekookt: 4-5 opscheplepels
Ongekookt: 75-100 gram
Pasta, spaghetti, macaroni, mie
Gekookt: 4-5 opscheplepels
Ongekookt: 100-125 gram
Peulvruchten
Gekookt: 2-3 opscheplepels
Ongekookt: 45 gram gedroogd
Hoeveelheden kinderen 4-9 jaar
Aardappelen
Gekookt: 2-3 middel grote aardappelen
Ongekookt: 90-180 gram
Volkoren graanproducten
* 1 afgestreken lepel rijst = 15 gram
Gekookt: 100-150 gram
Ongekookt: 40-60 gram