Een croissantje of chocoladebroodje een voedzaam ontbijt?

Een kant- en klaar croissantje als ontbijt. Geef jij dit jouw kind wel eens? 

Bij mij in de praktijk in Schiedam hoor ik het veel voorbij komen en daarbij krijg ik regelmatig de vraag of een chocolade croissantje een voedzame keuze is voor het ontbijt? 

Daar kan ik heel kort en duidelijk over zijn. Dat is het absoluut niet. 

Natuurlijk kun je jouw kind af en toe een croissantje geven omdat hij of zij het erg lekker vindt. Maar wil je jouw kind een gezond en voedzaam ontbijt geven, waar jouw kind de juiste energie uithaalt dan is een croissantje niet de juiste keuze. Het bevat geen voedingsstoffen waar je kind wat aan heeft.

Een croissant bevat veel suiker en bevat daarnaast ook veel verzadigde vetten, dit komt door de roomboter die eraan is toegevoegd. Verzadigde vetten zijn de minder goede vetten van de tweeling vetten. 

Ken je ze nog, die tweeling van goede en slechte vetten?

Vet zit in allerlei voedingsmiddelen en jouw lichaam heeft vet nodig om optimaal te kunnen werken. Toch zijn niet alle vetten even goed voor je. Die tweeling waar ik het over heb, zijn de onverzadigde en de verzadigde vetten.

Onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten en deze vind je in bijvoorbeeld noten, vette vis en avocado. Verzadigde vetten zitten veel in dierlijke producten zoals in volle melkproducten en kaas maar ook in snacks en koek. Je leest vast het verschil al tussen de twee?

Uiteraard zeg ik niet, dat die verzadigde vetten heel slecht zijn en je die niet mag. Het gaat altijd om de juiste balans. Zo lang je minder gezonde dingen maar met mate eet. Dat geldt dus ook voor die croissantjes.

Wat dan wel een voedzaam ontbijt of lunch is? Ga dan voor volkoren boterhammen of crackers. 

Geef jij weleens een croissant als ontbijt?

Bedankt voor het lezen en tot de volgende!

Liefs, Dominique
Kinderdiëtist


Alles over vingerlikkende gezonde voeding? Volg @dietistdominique op Instagram.