Dag van de cornflakes

Er zijn ontzettend veel mensen die met hun ontbijt ontbijtgranen nemen. Je kent het vast wel, een kommetje cornflakes of andere granen met een flinke scheut melk en je kunt er weer tegen aan. 
Maar hoe gezond zijn ontbijtgranen? Tijdens de dag van de cornflakes, bespreek ik deze vraag met je. 

Ontbijtgranen zijn graan producten, zoals havermout en muesli. Voor de meeste mensen zijn ook maiscornflakes erg bekend. 

Voorbeelden van verschillende ontbijtgranen zijn:  

  • Volkorengraanontbijt, gemaakt van tarwe
  • Havermout, gemaakt van haver
  • Muesli, gemaakt van gemengde granen, noten en gedroogde vruchten
  • Cornflakes, gemaakt van maïs
  • Gepofte rijstkorrels of volkorentarwevlokken. De korrels en vlokken worden met water, zout, suiker en moutextract gekookt, deels gedroogd, geplet en gepoft en soms nog geroosterd.
Volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en niet teveel suiker (<16 gram per 100 gram) staan ook in de schijf van vijf. 

Helaas zijn er ook veel cornflakes, cruesli, muesli en granola's die hartstikke lekker zijn, maar ook vaak niet gezond zijn. Vaak zorgt de grote hoeveelheid suiker ervoor dat je na een paar uur weer flinke trek hebt. 

Kies daarom voor een volkoren variant, zoals havermout, Brinta of muesli zonder suikers. Je kunt voor de smaak altijd wat (diepvries) fruit toevoegen. Havermout of muesli kan je ook zeker kiezen in plaats van brood.


muesli-3079740_1280jpg