Budget tips voor je boodschappen

Budget tips voor je boodschappen

Bij mij in de buurt zitten de Albert Heijn en de Lidl en ik heb vaak als ik bij de Albert Heijn boodschappen heb gedaan, dat ik schrik als ik op het kassabonnetje kijk. Wekelijke boodschappen kunnen een grote kostenpost zijn.
Maar als je een beetje oplet en slim inkopen doet, dan kan je best wat besparen. En hiervoor hoef je echt geen zes verschillende winkels af. Deze budget tips kunnen jou ook helpen.

Voorraadcheck en boodschappenlijstje:
Controleer voordat je boodschappen gaat doen altijd even je voorraadkast, koelkast en vriezer. Wat moet als eerste op? Wat heb je echt nodig? Als je dat weet kun je makkelijker een boodschappenlijstje doen. Ben je gevoelig voor aanbiedingen en alle verleidingen in de supermarkt? Online boodschappen doen is natuurlijk ook een goed idee, waarbij ook de voorraadcheck en het boodschappenlijstje als tip voor geldt.

Budget tips:
1. De onderste schappen.
Kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende , vaak veel goedkopere merken. Ze smaken meestal net zo goed.
2. Vergelijk de hoeveelheden.
Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. Niet in elke pot of zak groenten en bonen zit evenveel.
3. Let op bij aanbiedingen
Maak alleen gebruik van aanbiedingen die je nodig hebt. Laat je niet verleiden door aanbiedingen van ongezonde producten, zoals chips/snoep/koekjes en gebak.

Tips per product groep:
Groente en fruit
- Kies voor groente en fruit van het seizoen, dat is goedkoper. Denk aan kool in de winter, sla in de zomer en asperges in de lente. In de groente-en fruitwijzer van Milieu Centraal kun je opzoeken wanneer iets een seizoensproduct is : groentefruit.milieucentraal.nl
- Kies voor de ongesneden varianten. Voorgesneden varianten zijn veel duurder en bovendien kan je dit minder lang bewaren.
- Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn aanzienlijk goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond.
- Ook groenten uit pot of blik zijn vaak goedkoper dan verse groenten. Maar hieraan is vaak zout en/of suiker toegevoegd. Neem deze producten daarom niet te vaak.
- Als je boodschappen doet op de markt kan je beter aan het eind van de dag hierheen gaan. Marktkooplieden willen van hun producten af en bieden vaak de producten aan onder de normale prijs.

Brood
- Het advies is om volkorenbrood te eten. Wist je dat gewoon volkorenbrood ook goedkoper is dan brood met zaden, pitten of brood met een mooie naam? Kies dus voor volkorenbrood en je hebt een win-win situatie.
- Brood kan je heel goed invriezen. Vries brood dat je niet direct eet in en neem telkens het aantal sneetjes eruit dat je nodig hebt.

Aardappelen
-Ook voor aardappelen geldt dat de ongesneden variant goedkoper is. Kies voor een grotere verpakking(van 5 of 10 kilo) en bewaar ze op een koele donkere plek. Uitlopers op aardappels zijn geen probleem. Je kunt deze gewoon af snijden.

Vlees
-Je hebt niet elke dag vlees nodig, dus vervang vlees regelmatig door eieren, tofu of peulvruchten, zoals linzen, bruine bonen of kikkererwten. Dit zijn goede vleesvervangers en ze zijn veel goedkoper.
- Als je vlees op het menu zet, kies dan voor onbewerkt vlees. Bewerkte vleesproducten , zoals hamburgers, shoarma en schnitzels zijn weliswaar goedkoop, maar ze bevatten veel zout en vaak ook veel verzadigde vetten.
-Koop een grotere hoeveelheid vlees als het in de reclame is. Vries het in kleine porties in. Mager vlees is in de diepvries ongeveer 9 maanden houdbaar, rundergehakt 3 maanden.

Ontdooi het vlees of gehakt door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen. Je kunt het ook invriezen en ontdooien in de oorspronkelijke verpakking. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.

Vis
-Verse vis is vrij duur.  Vis uit de diepvries is een stuk goedkoper. Dat geldt ook voor vis uit blik, zoals tonijn of makreel, varianten in water zijn meestal goedkoper dan vis in olie of tomatensaus

Drinken
-Frisdrank, sappen en alcohol zijn relatief duur. Water uit de kraan is veel goedkoper, beter voor de dorst en beter voor je gezondheid. Ook thee en koffie zonder suiker zijn een prima keuze en naar verhouding een stuk goedkoper dan dranken uit flessen en pakken.

 

Als er iets is waarvan ik wil dat jullie het onthouden is dat veel voedzame producten zoals net besproken in de schijf behoren in feite tot de goedkope en gemakkelijke verkrijgbare producten in de supermarkt, zoals rijst, havermout, bulgur, tarwe, couscous, melk en kwark.  
Deze voedingsmiddelen kan je als de basis van je maaltijden gebruiken.

 

 

Gebruikte bron: Boek Lekker voor weinig, gezonde budgetrecepten, Voedingscentrum 2019